Cu bucurie scriu aceste randuri pentru voi, iubitori de biciclete vechi romanesti si nu numai. Acest articol reprezinta un document dedicat ,,UZINELOR IDEAL WERKE FRITZ SCHEMBRA” MEDIAS, mai putin cunoscute pentru productia de biciclete, cele mai mediatizate fiind cele produse la ,,UZINA 6 MARTIE ZARNESTI”.
Nelamurit fiind de multitudinea de informatii primite din partea altor colectionari despre acest subiect, am hotarat sa ma documentez, atat cat imi va permite internetul si articolele publicate, oferindu-mi un raspuns cu privire la ce a fost o data bicicleta de la Medias. Astfel, acest ”mini documentar” trebuie tratat ca atare, nu este o lucrare stintifica.

UZINELE IDEAL WERKE FRITZ SCHEMBRA” MEDIAS

In 1920 este fondata compania Schembra. Compania a fost fondata si condusa de un cunoscut sas, Fritz SCHEMBRA, unul dintre cei mai bogati industriasi ai Mediasului din perioada interbelica. Domeniul industrial de la acea vreme poarta amprenta traditiei si inovatiei germane. La inceput compania a pornit de la un atelier de biciclete si tesaturi pe strada Ludwig Roth nr.13.

previous arrownext arrow
Slider

Sigla producatorului de biciclete

Conform Gazetei Mediasului din martie 1938 ne sunt prezentate anumite calitati ale produselor: Cele mai renumite si de calitate superioara sunt trasurile pentru copii F.SCHEMBRA fabricate in Medias. Cumparati si dv. una doamna cu un preţ exceptional. Diferite marimi si diferite modele gasiti la depozitul central FRITZ SCHEMBRA.

Cu timpul a reusit sa ridice Uzinele Ideal, dotand fabrica cu utilaje de ultima generatie pentru acea perioada. Fabrica fiind amplasata langa calea ferata, care din anul 1873 lega Viena si Budapesta de Brasov, echipamentele produse se incarcau direct in vagoane de pe o rampa special construita. In cele de mai jos regasiti imagini inedite din interiorul si exteriorul fabricilor.

previous arrow
next arrow
Slider
 
Sediul administrativ al fabricii acum in paragina, este una dintre cele mai frumoase cladiri din Medias. Trebuie spus ca acest mare intreprinzator a creat atat locuri de munca pentru oameni, oferindu-le conditii decente de munca si de relaxare prin constructia unui club pentru angajati in apropierea blocului administrativ al fabricii. Putini stiu ca Fritz Schembra avea un “director de vanzari” care locuia la Bucuresti ocupandu-se de contractele societatii. Acesta avea intalniri la Camera de Comert, lua masa la Capsa, si astfel compania din Medias ajunge sa fie prezenta la Expozitia internationala de la Viena din 1937.

Stand expozitional la Sibiu 1930

 

Dupa zile si zile de cautari am primit un raspuns cu privire la ce s-a intamplat in acea perioada, dar totusi am continuat sa descopar noi informatii cu privire la sirul evenimentelor ce au precedat infintarea fabriciilor. In cele ce urmaza veti gasi informatii cu privire la „ce” a fost inainte de fabrica Ideal.

Membrii asociatiei de patinaj

 

Citind despre implicarile sociale ale lui Schembra am regasit un articol despre asociatia de patinaj de la Medias fondata la 1881, unde este prezentata o fotografie realizata in jurul anului 1910, ce prezinta domni imbracati sobru avand costume si palarii pe cap in stilul epocii – membrii clubului patinatorilor. Pentru iubitorii de biciclete este interesant faptul ca in spatele grupului se vede silueta fabricii de salam, cladire ce ulterior a fost cumparata de Fritz Schembra pentru fabrica de biciclete si de carucioare pentru copii „Ideal”.

Antetul Fabricii de salam „Fritz Siegmund” din Medias in preajma anului 1915

 

Pentru a putea exemplifica imaginea de mai sus si a face legatura cu F. Schembra va spun ca in Medias, Industria carnii a cunoscut un mare avant in a doua jumatate a secolului al XIX-lea datorita abundentei de materie prima, reprezentata de porcii din rasa Basna, proveniti din ingrasatorii de porci. Astfel ia nastere prima fabrica de mezeluri detinuta de Fritz Siegmund, care a fost infiintata potrivit documentului, in anul 1890. In anul 1895 negustorul Leopold Guggenberger a infiintat la Mediaş „Prima fabrica de salam si produse cu grasimi, actionata cu masini cu aburi si crescatorie de porci Guggenberger & Comp.” In perioada crizei economice mondiale fabrica a dat faliment, fiind nevoita sa vanda in anul 1935 halele industriale firmei Fritz Schembra, devenite mai tarziu „Ideal”

Fabrica este nationalizata de Statul Roman in 1948 pastrandu-si numele Ideal, iar in locul lui Fritz Schembra este numit un comunist. Acest vizionar a pus pe harta Mediasul iar istoria cat si publicatile de la acea data consemneaza acest lucru.

Pliant publicitar

Publicitatea din ziarele vremii avea drept scop informarea oamenilor despre beneficiile pe care unitatile economice le ofereau. Citind despre „Calendarul ziaruluI Curierul pe anul 1947” am descoperit reclamele existente in Medias la acel moment, unde ni se destanuie printr-un limbaj cat si printr-o forma grafica, despre multitudinea si diversitatea tematica a unitatilor economicie. La Medias in acea perioada existau mici unitati de productie ce produceau diferite obiecte, utile in gospodarie, asigurandu-le un mod de trai linistit si confortabil.

Reclama din 1947

Actiune publicitara in Piata Mare din Sibiu 1930

Nu am creat un sfarsit pentru aceasta poveste, poate voi continua cu acest subiect, dar vreau totusi sa inchei prin a va spune ca sunt mandru de ce a fost o data in Romania, productie de biciclete autentice.

Surse

http://www.medgyes.ro, http://digital-library.ulbsibiu.ro, https://andreeabooks.wordpress.com, http://arhivelenationale.ro, http://arhitectura-1906.ro, http://www.muzeulastra.ro, https://www.scribd.com, http://www.mirceahodarnau.ro

Andrei, am inceput pe 12 martie iar azi 4 mai 2019 am publicat